Hogyan állították először elő az E-vitamint?

569
HOZZÁSZÓLÁS:

Az E-vitamin tudományos neve, tokoferol.

e-vitamin

Az E-vitamin előállításának története

Régen a meddőséget valamilyen isteni vagy ördögi átoknak tekintették, amelyen csak a mágia vagy az alkimiai orvoslás segíthetett, és sokáig szégyenbélyegnek számított, rengeteg drámát okozva.

Csak 1920-ban feltételezte EVANS egy termékenységet befolyásoló faktornak a létezését, amikor az egyébként igen szapora fehér egereket teljesen zsírmentes étrenden tartva azt tapasztalta, hogy szaporodásuk teljesen leállt.

Ebbe a munkába bekapcsolódott BISHOP is, akivel 1922-ben megállapították, hogy a vemhes patkányok bizonyos táplálékot előnyben részesítettek, így a zöld leveleket és a csírázó búzaszemeket. Ezeket kivonva táplálékukból azt tapasztalták, hogy a nőstény patkányok elvetéltek, nagyon gyakran halott magzatot hozva a világra, míg a hímeknél a hímivarsejt-termelő epitélium elváltozásaira lettek figyelmesek.

Ezután megkísérelték a búzacsíraolajból az E-vitamin előállítását, amely EVANS-nak sikerült 1936-ban. Két évvel később, 1936-ban KARRER kémiai szintézisét is megoldotta.

Meg kell jegyezni, hogy fizikai-kémiai szempontból az általánosan használt E-vitamin kifejezést különböző tokoferol vegyületekre együttesen alkalmazzák. Az egyes típusú tokoferolmolekulák hidroxi-kromon-mag kőré rendeződött láncai kissé eltérnek egymástól.

A természetes tokoferolok fajtái

A természet által rendelkezésünkre bocsátott tokoferolok a következők:

  • alfa-tokoferol, természetes állapotban ez a forma a leggyakoribb, és ennek van a legnagyobb biológiai aktivitása;
  • béta-tokoferol, valamint a gamma-tokoferol, amely a búza- és kukoricacsíra-olajból izolálható, ezeknek viszonylag gyenge vitaminaktivitása van, míg a szójaolajból izolált delta-tokoferolnak gyakorlatilag nincs vitamin hatása.

Minden tokoferol könnyen kivonható természetes állapotában, és szobahőmérsékleten halvány sárga sűrű olajos folyadékként nyerhetők ki.

Vízben oldhatatlanok, viszont jól oldódnak zsírban, hiszen e tulajdonságuk alapján sorolták őket ebbe a vitamincsoportba. Nagyon érzékenyek az oxidációra, az ultraibolya fényre, és a hőmérséklet-változásokra.

Elsősorban az alfa-tokoferol koncentrációjától függ az E-vitamin-aktivitás.

Milyen természetes forrásai vannak?

A természetes E-vitamin a gabonafélék (főleg búza), a szója-, kukorica csírájában található, amelyekből könnyen kivonhatók.

A hántolatlan rizs, a zöldségnövények zöld levelei (káposzta, spenót, salátafélék), valamint az olajos magvú termések (dió, mogyoró), szintén nagy mennyiségű alfa-tokoferolt tartalmaznak, ugyanúgy mint a földimogyoró- és az olívaolaj.

Ami az állati eredetű élelmiszereket illeti, a vaj és a szalonna tekinthető a legfontosabb E-vitamin-forrásnak, majd ezután a máj (főleg a borjúmáj) és a tejtermékek következnek.

569
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]