Hogyan szívódik fel, és milyen feladatokat lát el az E-vitamin?

620
HOZZÁSZÓLÁS:

Az anyagcsere szintjén vizsgálva az E-vitamin a vékonybélben emulgeálódik és hidrolizálódik az itt jelenlévő epesók hatására, felszívódása pedig a bélnyálkahártyán keresztül történik.e-vitamin3

Kevés marad a szervezetben

Kísérletekben megállapították, hogy sajnos az E-vitamin kétharmada a széklettel és a vizelettel kiürül, és csak kb. 35% -a kerül a vérkeringésbe a nyirokrendszeren keresztül.

Az E-vitamint a vérplazma szállítja először szabad formában, majd béta-típusú lipoproteinekhez kötötten. A keringés révén eljut minden típusú szövethez, és végül a felesleg a májban raktározódik. A májban raktározható E-vitamin öt gramm lehet, az ezen felüli mennyiség, amely kb. megegyezik a májban raktározott mennyiséggel, a herékben, a méhben, hipofízisben, a mellékvesékben és a zsírszövetben képez tartalékot.

Milyen feladatai vannak az E-vitaminnak?

Élettani szempontból az E-vitamin hatásmechanizmusa és biokémiai szerepe alig ismert, azt azonban tudjuk, hogy a tokoferolnak antioxidáns szerepe van, amely védi a sejtanyagcsere egyensúlyát és késlelteti a sejtek öregedését, bár kelátot képez az oxigénnel.

Emellett az alfa-tokoferol bizonyítottan antioxidánsként hat a többszörösen telítetlen zsírsavakra, sőt az A-vitaminra és a karotinoidokra is, valamint fontos szerepe van a vörösvértestek falát képező intracelluláris membránok stabilitásának fenntartásában.

Ez az antioxidáns hatás a sejtre mérgező peroxidok keletkezése ellen hat, amellyel akkor találkozunk, amikor a tápanyag túlzott mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, vagy hiányzik belőle az E-vitamin.

Bizonyos kéntartalmú aminosavak, a szelénium vagy a koenzim, amelyek önmagukban is antioxidánsok, képesek ellensúlyozni az E-vitamin-hiány tüneteit. Fenti sajátságuk hidrogénszállító tulajdonságukból fakad.

Egyébként az E-vitamin fontos szerepet játszik a hidrogén előállításában és szabályozásában, azaz egyrészt a levulinsav és a porfobilinogén, másrészt a hemoglobin képződésében. Egyébként a tokoferolok teszik lehetővé a vas kötődését a vörösvértesthez, ezzel meggátolják a vérszegénység kialakulását.

620
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]