Hogyan védi az E-vitamin szervezetünk egészségét?

596
HOZZÁSZÓLÁS:

Az E-vitamin nyolc hasonló hatású vegyület gyűjtőneve (tokoferoloknak és tokotrienoloknak nevezzük ezeket). A táplálékban lévő E-vitamin elsődlegesen alfa- és gamma-tokoferolból áll. A tokoferol nevet az E-vitamin egyik kutatója adta a vegyületnek, az elnevezés a görög nyelvből jön – a tos szó a szülést jelenti, a phew az erő adását, az ol a molekula alkohol részére utal.e-vitamin4

Nem véletlen ez az elnevezés, hiszen az E-vitamint úgy fedezték fel 1922-ben, hogy az akkor komplettnek számító, tehát A-, B-, C-, D-vitamint tartalmazó félszintetikus tápon tartott patkányok megfigyelése során kiderült, hogy képtelenek utódok létrehozására, mert valami hiányzik étrendjükből.

Majd egy másik vizsgálatban az avas zsiradékot fogyasztó állatokat sikerült megmenteni a vetéléstől egy zsiradékban oldódó vegyülettel, amelyet az ábécé soron következő betűjével. E-vitaminnak neveztek el.

Szerencsére E-vitamin sokféle táplálékkal kerülhet a szervezetbe – növényi olajokkal, margarinnal, olajos magvakkal és diófélékkel, búzacsírával, húsokkal, halakkal, tojással.

Milyen hatásai vannak?

Az E-vitamin az emberi szervezetben elősegíti a vörösvérsejt-képzést, az izmok és más szövetek kialakulását és növeli a zsírsavak stabilitását. Valójában az E-vitamin antioxidánsként hat, ami azt jelenti, hogy védi a szöveteket, illetve egyes vegyületeket a káros oxigénhatások ellen, pl. megakadályozza, hogy a retinol, valamint a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidálódjanak és ezáltal tönkremenjenek, ilyen módon vesz részt a sejtek külső rétegének, a sejthártyának a fenntartásában.

A jobb megértés érdekében tételezzük fel, hogy zajlik a szervezetben egy fontos vegyi reakció, amelyhez oxigénre van szükség. A reakció nélkülözhetetlen a szervezet működése számára, de a folyamat során igen káros vegyületek, ún. szabadgyökök keletkeznek (ugyanilyen toxikus szabadgyökök keletkeznek a dohányzás hatására is a szervezetben).

Ha a szabad gyökökkel nem történik semmi, akkor súlyosan károsítják a sejteket és végső soron közrejátszanak olyan idült betegségek kialakulásában, mint a rákos és az érelmeszesedéses megbetegedés. Szerencsére a szervezetnek van egy beépített védőrendszere, ami véd a szabad gyökök károsító hatása ellen, ehhez a védő rendszerhez van szükség antioxidáns tápanyagokra, mint pl. E-vitaminra (antioxidáns tápanyag a béta-karotin, a C-vitamin, valamint a szelén és a cink).

Az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, mielőtt még támadnának, pl. a szabadgyököket semlegesítik és ezáltal megakadályozzák, hogy az érfalakat megtámadják és elősegítsék az érelmeszesedés kialakulását.

Egészséges, változatosan táplálkozó egyéneknél nem áll fenn az E-vitamin-hiány veszélye, de kis súlyú koraszülöttek, valamint súlyos felszívódási zavarral járó megbetegedésben szenvedő felnőtt esetében bekövetkezhet.

Túladagolás veszélye azokat fenyegeti, akik mértéktelenül, orvosi ellenőrzés nélkül szednek nagy E-vitamin-tartalmú készítményeket, ezért ilyen termék szedése előtt ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

596
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]