Miért fontos elegendő mennyiségű E-vitamint fogyasztanunk?

627
HOZZÁSZÓLÁS:

A csecsemőknél – főleg a koraszülötteknél – a napi E-vitaminszükséglet kb. napi tíz milligramm, hogy elkerülhető legyen a hemolitikus anémia (vérszegénység egyik fajtája), mivel a szervezetnek ebben a korban gyakorlatilag nincsenek tartalékai.e-vitamin

Különben az újszülött vérében az E-vitamin koncentrációja negyedrésze az anya vérében találhatónak, ami azt bizonyítja, hogy a placenta csak kevés tokoferol átjutását teszi lehetővé az anyai vérkeringésből a magzati vérkeringésbe.

A felnőttek napi tokoferol szükséglete háromszorosa a gyerekekének, azaz 5 és 15 NE között mozog, ahol egy NE megfelel egy milligramm alfa-tokoferolnak.

Milyen panaszokat okozhat az E-vitamin hiánya?

Az E-vitamin-hiány klinikai tünetei megegyeznek attól függetlenül, hogy a tápanyag hiányos vitamin tartalma miatt, vagy bélfelszívódási elégtelenség, epesók hiánya a duodénumban, vagy a táplálék túlzott telítetlen zsírsav-tartalma miatt alakult-e ki.

A vérplazma tokoferol tartalmának 7 és 16 milligramm/liter kell lennie, az ez alatti koncentrációnál a vitaminhiány tünetei jelennek meg. Ezzel szemben E-hipervitaminózis jelei sohasem tapasztalhatók, mivel a vitamin felesleges mennyisége automatikusan kiürül a széklettel a szervezetből.

Az üvegtest zavarai miatt kialakuló kisgyermekkori vakság, vagy a kamaszkori rövidlátás egyaránt a csecsemőkori E-vitamin-hiányra vezethető vissza, ezenkívül a felnőttkorban fellépő sima- és harántcsíkolt izomrostok sorvadása is.

A szívizom-károsodás, valamint a hímivarsejtképző epitélium megváltozásának okai is az E-vitaminhiányban keresendők. Ez utóbbi komoly zavarokat okoz a spermatogenezis folyamatában: az oligospermiát, amely a spermatozoidok termelődésének a felére csökkenését vagy megszűnését (azoospermia) jelenti.

Az E-vitaminnak antiabortív hatása is van, tehát szedése különösen javallott nehéz terhességek esetében, hiszen a termékenységi vitamin elnevezést is ennek a hatásnak köszönheti.

A szervezet elégtelen tokoferol ellátottsága menstruációs és változáskori zavarokat is okoz.

A keringési szervrendszerben az erek endotéliumát rugalmassá teszi a kötőszöveti és elasztikus rostokra hatva, főleg a visszerek hajlékonyságát és rugalmasságát tartja meg, amely E-vitamin-hiány esetén csökken, és különböző visszérbetegségek kialakulásához, illetve súlyosbodásához vezet.

Megfigyelhető a vér sűrűsödése is, amely E-vitamin injekció hatására megszűnik, bizonyítva hatását a vér viszkozitására is. Az E-vitamint alkalmazni kellene minden trombózisos megbetegedés vagy akut visszérgyulladás gyógykezelésénél.

A változás (menopausa és andropausa) korában lévő személyeknél megfigyelhető a csontritkulás és a csontváz egyes ízületi porcainak, főleg a csípőnél, károsodása. Mindezek a folyamatok E-vitaminadagolással lassíthatók: a hyaluronsav módosításával. A hályog kialakulásában megnyilvánuló a szemet érintő meszesedési folyamat is javítható ennek a vitaminnak a szedésével.

Az égési sérülések, szöveti elhalások és a fekélyek is gyorsabban gyógyulnak, mivel az E-vitamin gyulladásgátló hatása miatt meggyorsul a hegképződés.

Végül a tokoferol meggyorsítja a haj növekedését a szőrtüsző megerősítése révén; és igen fontos tényező a kopaszodás kezelésében. Nem ismert semmiféle E-hipervitaminózis okozta zavar, még nagy mennyiségben alkalmazott szintetikusan előállított készítmény esetében sem.

627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]