8 leggyakoribb téma

Tudjon meg többet az egyik legjelentősebb antioxidánsról, az E-vitaminról

511
HOZZÁSZÓLÁS:

Az E-vitaminokhoz összesen 8 vegyület (tokoferolok) tartozik, melyek bár vegyileg ke-vitamin-07özeli rokonok, hatékonyságukban erősen különböznek. A legfontosabb, már kis mennyiségben is hatásos vegyület az a-tokoferol. Összességében a bélben csak a tokoferolok 40%-a szívódik fel. Az E-vitaminok kémiailag hőstabil olajok, melyek akár a 100 °C hőmérsékletet is kibírják.

Élettani hatása

Az E-vitamin megóvja a zsírokat, más vitaminokat (főleg A-, C-vitaminnal és szelénnel együtt alkalmazva), hormonokat és enzimeket a szabadgyökök (a légkörben az erős légszennyezettség miatt nitrogén-oxidokból és ózonból keletkező, vagy a stressz hatására szervezetünkben felszaporodó, igen reakcióképes vegyületek) roncsoló hatásától. Ha a zsírok szabad gyökökkel találkoznak, megavasodnak.

Az E-vitamin antioxidánsnak nevezett hatása miatt (az A-, C-vitaminhoz és a szelénhez hasonlóan) képes a környezetünkben lévő számos káros anyag rákkeltő hatását korlátozni. Egy nem kellően ellátott szervezet mindig sokkal hajlamosabb a rákbetegségre.

Az E-vitamin nagymértékben részt vesz a sejtmembránok stabilizálásában is. Úgy tűnik, hogy az öregedési folyamatok is a szabadgyökökkel való ellenőrizetlen reakciókkal függenek össze. Mivel testünkben az artériák falát a meszesedéssel szemben ellenállóbbá teszi, így az érelmeszesedéstől is véd. Az E-vitamin ráadásul meggyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a sebhelyképződést. Végezetül az E-vitamin a vasanyagcsere szempontjából is fontos.

Mennyi E-vitaminra van szükségünk?

A DGE szerint a 25-65 évesek naponta 12-14 mg vitamint igényelnek.Az élelmiszerekben lévő tokoferolok közül túlsúlyban van az a-tokoferol. 1 mg a-tokoferolnak ugyanakkora a hatása, mint 1 nemzetkőzi egységnyi E-vitaminnak. Ezzel az egységgel számolják ki az összes E-vitaminszerű anyag hatékonyságát.

Milyen tünetei vannak az E-vitamin hiányának?

Egészséges embereknél rendszerint nem jelentkeznek, mivel az E-vitamin minden alapélelmiszerben megtalálható és a zsírszövetben is tárolódik. Az igen ritka E-vitaminhiányos esetekben ideg- és izomleépülés, emésztési zavarok és allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ez lehet az egyik oka férfiak libidó- és spermiummozgékonyság-csökkenésének, nőknél a spontán vetéléseknek és a terméketlenségnek.

A hiány oka az általános alultápláltság, vagy a mi szélességi övünkön a zsírfelszívódás zavara, sárgaság, hasnyálmirigy-és epehólyag-betegségek. Ezenkívül a koraszülötteknél jelentkezhetnek hiánytünetek, mivel nekik csak minimális tartalékaik vannak.

Orvosi hatása

Az E-vitamin csökkenti a reumás gyulladásokat és az ezekkel járó fájdalmakat. B-vitaminnal együtt alkalmazva segít a nők menstruációs fajdalmai ellen.

Az E-vitamin konzerváló (antioxidatív) hatását manapság a kozmetikai ipar is felhasználja. Kenőcsökhöz és krémekhez keverve növeli a felső bőrréteg nedvességmegtartó képességét és csökkenti a gyulladásokat. Az E-vitamin sok naptej alkotórészeként a túlzott napozás bőrrákeltő hatását hivatott megakadályozni.

Túladagolása

100 mg felvétele még a normális tartományba esik, 300 mg-ig még nem állapítottak meg mérgezési tüneteket. Szélsőségesen magas E-vitamin-adagokkal végzett kísérletekben vérzékenységet, csökkent immunválaszt, emésztési zavarokat, fáradékonyságot, bőrgyulladást és a K-vitamin blokkolását tapasztalták.

>>> Tipp

Az E-vitamin megakadályozza a növényi olajok megromlását. Mivel őt magát a napfény megsemmisíti, ezért az olajokat tartsuk színezett üvegekben és sötét helyen.

Fontos: Az E-vitamin óvja bőrünket a környezetszennyezés és a túlzott napozás okozta károsodásoktól.

511
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]