Tudta Ön ezeket az E-vitaminról ?

562
HOZZÁSZÓLÁS:

Az E-vitamint a XX. század húszas és harmincas évei közt, a zsíros anyagok, különösen a növényi olajok tanulmányozására irányuló kísérletek folytatása közben fedezték fel, majd izolálták, végül pedig E-vitaminbeazonosították. Azonban csak a hetvenes években jöttek rá, hogy tulajdonképpen egy, az ember számára is létfontosságú anyagot fedeztek fel.

Első és legfontosabb tulajdonságaként a spontán vetélést megakadályozó antiabortív képességét ismerték fel, és ezért a tulajdonságáért kapta a “termékenység vitaminja” nevet.

Mire való az E-vitamin?

Ám nemcsak azért tekintjük általában az asszonyok “barátnőjének”, mert megelőzi a magzatelhalást, vagy mert
annak veszélyét sikerrel képes kivédeni, hanem azért is mert:

  • a menstruációt megelőző napokban csökkenti a mellfeszülést;
  • a menstruációs váladék kiürülését szabályozza;
  • a változókori hőhullámok intenzitását enyhíti;
  • a mellbimbó megbetegedéseinek gyógykezelésére is alkalmas.

Az E-vitamin további, ismert jótékony hatásai:

  • a szövetek oxigénellátásában aktívan részt vesz, ezáltal a sejtek elöregedését is késlelteti;
  • az izomtevékenységet javítja;
  • a vérereket tágítja, ezzel javítja a keringést és megelőzi a vérrögképződést;
  • a vér koleszterintartalmát csökkenti;
  • az immunrendszert stimulálja és így számos fertőző betegség megelőzésében közreműködik.

Az E-vitamin barátai és ellenségei

Az E-vitamin hatásai többé-kevésbé közvetlen összefüggésben vannak antioxidáns funkciójával. Az zsírokban történő könnyű oldékonysága révén meglehetősen jól megvédi a sejthártyát és a szervezetünk más lipidszerkezeteit is a szabad gyökök támadásaitól. Az E-vitamin hatása fokozódik egyes ásványok, többek között a foszfor “makroelem”, a szelén és a mangán “nyomelem” jelenlétében.
A mangánt 1931-ben hivatalosan “lényegi elemnek” nyilvánították, mert a sorozatosan elvégzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy szoros összefüggés áll fenn a mangánban szegény takarmány és az ezzel táplált tehenek csökkent fogamzóképessége között. Jótékony hatásait azonban a fogamzásgátló tabletták, valamint a klór és a vas adagolása megakadályozza, ha az E-vitaminnal egyidejűleg alkalmazzák a takarmányhoz keverve kiegészítő anyagként.

Miben fordul elő az E-vitamin?

Az E-vitamin legfőbb természetes forrása a gabonacsíra olajában van. Általában az összes növényi olaj is gazdagon tartalmaz E-vitamint, így a napraforgóolaj, pálmaolaj, szőlő-magolaj, szezámmagolaj , repceolaj, kukoricaolaj, szójaolaj és földimogyoró-olaj. Különösen nagy értéke miatt említésre méltó az extra szűz olívaolaj, amelyet hidegen történő sajtolás útján nyernek. E-vitaminban igen gazdag a mogyoró -25 mg van 100 g tisztított mogyoróban-, akárcsak más olajos magvak is, mint például az édes mandula és a friss pisztácia. Az E-vitamin a majoránnában is jelen van, éppúgy, mint más illatos fűszernövényeinkben, így a zsályában, rozmaringban, kakukkfűben és a bazsalikomban, amelyeket a szárítást követően azonnal megőröltek.

Az E-vitamin-hiánya

Ritkán fordul elő az E-vitamin súlyos hiánya, de újszülött korban, főleg a koraszülött csecsemőknél, vagy a nem megfelelően táplált nagyobb gyerekeknél is felléphet. Felnőttkorban az E-vitamin-hiány legfőbb oka az elégtelen bevitel, felszívódási zavarral járó emésztőrendszeri betegség. Továbbá az erős dohányosok közt is előfordulhatnak E-vitamin-hiányos esetek.
Az E-vitamin hiánya a többi között vörösvértest-károsodást, idegrendszeri zavarokat és súlyos esetben terméketlenséget is okozhat. Tünetei közé tartozik a vörösvértestek fokozott sérülékenysége vagy a véralvadás csökkent képessége -mely az elvérzés veszélyével fenyegethet-. Az esetek többségében a vérplazma megengedettnél alacsonyabb tokoferol szintű állapotát nem is kísérik nyilvánvaló tünetek.

Túlzott E-vitamin bevitel

Az E-vitamin túlzott bevitele csökkentheti a bélnek a többi zsírban oldódó vitamint felszívó képességét. A hagyma sok más veteménnyel. teljes kiőrlésű gabonafélékkel, húsokkal -marhavesével és -májjal-, kék pikkelyű halakkal, kagylófélékkel együtt igen gazdag szelénben, ebben a kiváló, antioxidáns tulajdonságáról ismert nyomelemben, amely E-vitaminnal együtt még hatékonyabb. Az olajfa, a Földközi-tenger medencéjének tipikus növénye, termésével –olajbogyó- és olajával -olívaolaj– igen jelentős E-vitamin-forrást képvisel.

562
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]